Miten tullaan asiantuntijaksi? (8)

S2P koulutuksiin tulee henkilöitä, jotka haluavat kehittyä leikki- ja liikunta-alueiden asiantuntijoiksi. Tästä blogisarjasta voit lukea vaiheet jotka johtivat lopulta Safe to Play koulutusten kehittämiseen.

2007 – 2015 täysipäiväinen tuoteturvapäällikkö Lappset Groupissa mukaan lukien sen 6 tytäryhtiötä

Nimitys tuoteturvapäälliköksi oli enemmän käytännönjärjestely kuin varsinaisesti ylennys. Missään vaiheessa minulla ei ollut alaisia. Mutta mitä tuli tuoteturvallisuuteen liittyviin päätöksiin, vain toimitusjohtajalla oli veto-oikeus, mitä hän ei kertaakaan käyttänyt.

Haasteita riitti.

  • Vuonna 2007 Lappsetin tuoteportfolio oli todella laaja. Uusia tuotteita kehitettiin jatkuvasti, mutta vanhojakin vielä toimitettiin jos vain joku tilasi.
  • Tuotekehitys oli hyvin aktiivista. Tuoteparannuksilla tarkoitettiin olevien tuotteiden yksityiskohtien parantamista. Tuotekehitysprojekteja oli kaiken aikaa useita rinnakkain. Luotiin jopa aivan uutta, kuten esimerkiksi sähköllä toimivia ja tietokoneohjattuja leikkikenttäpelejä. Peliareenat, parkourvälineet ja lihaskuntolaitteet kehitettiin paljon ennen kuin näille oli omia standardeja.
  • Suurelle osalle uusista välineistä ei ollut omaa standardia lainkaan.
  • Uudet ympäristöt toivat uudet haasteet liittyen mm. kemikaaleihin ja paloturvallisuuteen.

Vaikka tuoteturva-asioiden hoitaminen oli antoisaa, tavallaan se oli nöyrän miehen työtäkin. Mitä paremmin tehtäväsi teit, sitä vähemmän se huomattiin. Ehkä suurimpana mitalina rinnuksissa pidän sitä, että aloittaessani tehtävässä tuoteturvallisuus oli jatkuva aihe kaikissa palavereissa. Ajan mittaan sitä käsiteltiin vähemmän ja vähemmän ja lopulta ei ollenkaan. Hyvä. Kukapa tulipaloista haluaakaan puhua kun voidaan kehittää uutta myytävää. ; ) Tapanani oli vitsailla, että saatuani tehtäväni tehtyä minut voidaan irtisanoa.

Kun vuoden 2016 alussa Lappsetin toimistohenkilökuntaa vähennettiin, yksi irtisanotuista oli vuoden tehtävää hoitanut uusi tuoteturvainsinööri. Tavallaan hyvä tuoteturva-asioiden hoito johti siihen, että tuoteturvakysymyksiin erikoistunutta asiantuntijaa ei enää tarvittu ainakaan vakinaisessa työsuhteessa.

Artikkeleiden hakemisto