Blogi

Käyttääkö teidän organisaationne oikeita työkaluja?

Suomessa on Nokian jälkihehkussa kehitetty hyviä ohjelmistoja. Meillä on Euroopan mittakaavassa keskivertoa kalliimpi työvoima ja todella lyhyt sesonki. Siksi ohjelmisto, joka tehostaa toimintaa, on tervetullut.

Keväästä 2022 lähtien Safe to Play on ottanut käyttöön Management ohjelmiston noin 30 organisaatiolle. Ehkä yleisin myyjien kuulema kommentti on, että ”Meillä on jo ohjelmisto abc”. Usein kyseessä on yksinkertainen omaisuusrekisteri. Joillakin taas on käytössä ohjelmisto, joka ei ole ylläpito-ohjelmisto.

Tässä artikkelissa valotetaan kolmen pääohjelmistotyypin eroja, sillä kaikkia tarvitaan!

1/3 Suunnitteluohjelmisto

Suunnitteluohjelmistoa käytetään rakennusprojektin alussa mm. asemakaavojen ja layoutien luomiseen samalla määrittäen tuotetiedot eli ns. tietomallin. Nämä ohjelmistot ne tarjoavat työkaluja pohjakuvien, detaljien sekä ja visuaalisten mallien tekemiseen.

2/3 Rakennusprojektin ohjelmisto

Rakennusohjelmistoja käytetään projektin hallintaan rakennusvaiheessa. Ohjelmisto auttaa hankinnassa, sekä seuraamaan projektin aikataulua, resursseja ja budjettia. Näitä sovelluksia käyttävät mm. projektipäälliköt, rakennusurakoitsijat ja työmaajohtajat.

3/3 Ylläpito-ohjelmisto

Ylläpito-ohjelmisto keskittyy jo rakennetun alueen jatkuvaan hallintaan ja ylläpitoon. Se auttaa optimoimaan kunnossapitotyöt, tarkastukset ja resurssienhallinnan.

Keskeisiä ominaisuuksia ovat mm. vikailmoitukset, korjaustarpeet, huolto-ohjeet, aikataulutetut tehtävät seurantoineen ja työhistoria. Näitä ohjelmistoja käyttävät alueiden omistajille työskentelevät tarkastajat ja kunnossapitäjät; yleensä haastavissa kenttäolosuhteissa!

Miksi erityinen ylläpito-ohjelmisto?

Ylläpito ajallisesti erittäin pitkäjänteistä ja hallinnallisesti se on paljon rakentamista vaativampaa.

Ylläpito kohdistuu samaan aikaan suureen määrään kohteita, kun taas rakentaminen saa keskittyä vain yhteen kohteeseen kerrallaan.

Tarkastusmerkintöjen, riskien ja korjaustarpeiden seuraaminen ja priorisointi työlistoille on merkittävästi haastavampi tehtävä kuin suoraviivaisen rakennusprojektin veto.

Muun maussa näistä syistä ylläpito-organisaatio ansaitsee nimenomaan ylläpitoon tarkoitettun järjestelmän. Sellainen on Safe to Play Management!

Tarkastajien pätevyysmäärityksen alkuperä

Poikkeuksillisesti ja aiheen
henkilökohtaisen luonteen vuoksi
kirjoitan tämän artikkelin minä-muodossa.
Safe to Play perustaja Esa Junttila

Oli 2013 kun Lappsetin tuoteturvapäällikkönä havahduin siihen, että suuri osa turvallisuuteen liittyvistä asiakasvalituksista johtui asiakkaan omasta toiminnasta. Välineissä ei ollut vikaa, vaan alueiden suunnittelussa ja ylläpidossa tehtiin laiminlyöntejä ja suoranaisia virheitä, jotka koettiin johtuvan välineen puutteesta.

Ehkä esimerkki tästä on paikallaan: Päiväkotiin oli asennettu yhden tukipisteen ryhmäkeinu, jonka ruhjomaksi eräs lapsi joutui. Päiväkodin johtajan mielestä väline oli vaarallinen. Minun mielestäni kyseistä välinetyyppiä ei olisi pitänyt asentaa päiväkodin pihaan ensinkään.

Tuohon aikaan Suomessa koulutettiin EN 1176 standardien sisältöä. Mutta näitä ongelmia eivät ratkaisseet standardit, jotka eivät puhu mm. aluesuunnittelusta, ylläpidosta, asennuksen laadusta, välinevalinnoista, ikäryhmän määrittämisestä ja lapsen tarpeesta kokea riskejä.

Niinpä lähdin kehittämään uutta koulutusta, ja aloitin käymällä läpi sähköpostejani, joita vuosien varrella oli kertynyt yli 12 000! Jäsensin aiheet, jotka mielestäni liittyvät turvallisuuteen. Näiden pohjalta kirjoitin kirjan nimeltä ’Leikisti turvallinen’ ja pidin vuonna 2014 ensimmäisen 8-päiväisen pilottikoulutuksen, josta koulutettavat saattoivat ottaa eripituisia osia kunkin ammatillisen tarpeen mukaan. Ensimmäinen Safe to Play koulutus pidettiin vuonna 2015 ja sittemmin koulutuksen on käynyt yli 1000 henkilöä!

Mutta ei siinä kaikki. Minun visionani oli laajentaa koulutus ulkomaille ja siksi olin perustajajäsenenä ja sihteerinä kansainvälisessä asiantuntijatyöryhmässä, joka lopulta vuonna 2018 julkaisi eurooppalaisen leikkipaikkatarkastajien pätevyysmäärityksen TR 17207.

Laajentuminen ulkomaille vaati oppikirjan päivityksen ja se vaati oman kansainvälisen asiantuntijatiimin. Tiimin tehtävänä oli (ja on edelleen) tarkistaa käännökset ja varmistaa, että tulkinnat eivät ole ristiriidassa eri maiden käsitysten kanssa. Nyt, 2024 aineisto on päivitetty vuosittain ja kieliä on jo täyteen 10 suomi mukaan lukien!

Ymmärsin varhain, että turvallisuudesta huolehtivan henkilön vastuu on vakava. Kun saa tietoa vammautuneista ja jopa kuolleista lapsista, ymmärsin että suunnittelijan tai tarkastajan päätöksillä voi olla vakavia seurauksia. Siksi kehitin S2P sertifioinnista ISO 17024 akkreditointikelpoisen ja hankin sille Suomen valtion akkreditoijan, TUKESin alaisen FINASin ‘päteväksi arvioinnin’. Vuonna 2021 Safe to Playn omistama S2P sertifiointi todettiin päteväksi myöntämään henkilösertifikaatteja. Sen ansiosta koulutuksen käyneet saattoivat kokeen läpäisemällä todistaa pätevyytensä tavalla, joka olisi hyväksyttävä jopa oikeudessa.

Mutta tämäkään ei vielä ollut tarpeeksi! Olin myös jäsenenä ja aloitteen tekijänä työryhmässä, joka jatkokehitti eurooppalaisen pätevyysmäärityksen maailmanlaajuiseksi. Syksyllä 2023 julkaistiin ISO 24665, maailmanlaajuinen leikkialueiden tarkastajien pätevyysmääritys. On huikeaa ajatella, että sen juuret ovat Safe to Play tarkastajakoulutuksessa!

Vielä kuitenkin puuttui jotain. Vielä tarvittiin työkalut tarkastusten tekoon ja alueiden ylläpitoon. Korona-aikana Sanna Marinin ystävällisesti lahjoittama ”sata tonnia” antoi alkuvauhdin tuotekehitykselle, josta nyt syksyllä 2024 hyötyy jo noin 30 asiakasorganisaation ylläpidot. Näistä suurimmalla on täyteen 1000 aluetta!

Miksi kaikki tämä ”oman hännän nostaminen”?

En halua kärjistää keskustelua osapuolten välillä mainitsemalla tässä vaiheessa nimiä, sanomisia ja päivämääriä. Mutta mistäpä muusta olisi kyse kuin kunniasta ja rahasta?

  • Haluan saada tunnustuksen siitä elämäntyöstä, jonka olen tehnyt. En hyväksy sitä, että minun työni muunnetaan nimellisesti uuteen sanamuotoon ja julkaistaan toisen työnä.
  • Haluan luonnollisesti saada korvauksen, jos joku hyödyntää minun immateriaalioikeuttani, jonka kehitykseen olen käyttänyt satoja tuhansia euroja.

Tulevaisuus

Se, millainen julkinen keskustelu tästä kehittyy, jää nähtäväksi. Ehkä kaikki kutistuu myrskyksi vesilasissa; väittelyksi, jonka vuoksi vain pari henkilöä menettää yöunensa, mutta josta suuri yleisö ei välitä.

Se kuitenkin on aivan varmaa, että Safe to Play jatkaa maailmanvalloitustaan, tapahtuipa Suomessa mitä tahansa. Laaja tulopohjamme mahdollistaa jatkuvan tuotekehityksen, josta hyötyvät sekä entiset, nykyiset että tulevat leikki- ja lähiliikunta-alueiden turvallisuudesta huolehtivat henkilöt.

Vahingonkorvaus virheellisestä tarkastuksesta?

Kun tarkastaja kirjaa korjaustarpeen ennen kohteen teknisen käyttöiän päättymistä, pitää perusteen olla oikea. Jos perusteena on riski tai standardinvastaisuus ja peruste osoittautuu virheelliseksi, voi herätä kysymys: “Pitääkö tarkastajan korvata virheensä aiheuttama taloudellinen haitta?”

Mikäli tarkastuksesta on sovittu konsulttityönä, Suomessa asiakkaalla on oikeus vaatia tarkastajalta vahingonkorvaus, jonka suuruus on maksimissaan tarkastuksesta maksettu hinta. Mutta konsulttisopimuksen puuttuessa vahingonkorvausvaatimus voi olla suurempi.

Lisäksi tarkastajan pätevyys on keskeinen tekijä. Jos tarkastajalla ei ole todistusta pätevyydestään, aiheutettu haitta voidaan katsoa tuottamukselliseksi, jolloin mahdollinen vahingonkorvaus voi kasvaa kattamaan jopa välillisiä kuluja.

Mikä on oikea peruste korjaukselle?

Laajasti ajatellaan, että standardinvastaisuus on riittävä peruste vaatia korjausta. Ei ole koskaan ollut, eikä ole nykyäänkään. Jotkut puhuvat “perusmuotoisesta tarkastuksesta”, joka tehtäisiin vain standardin vaatimusten perusteella. Sellaista ei pitäisi olla edes olemassa! Miksi?

Ainoa hyväksyttävä syy korjaukselle ennen rakenteen teknisen käyttöiän päättymistä on havaittu riski, jonka pätevä tarkastaja on arvioinut ja jonka riskitaso on alueesta vastaavan henkilön mukaan suurempi kuin mitä kyseisellä alueella on hyväksyttävää.

Syy valita Safe to Play

Safe to Play on kouluttanut riskinarviointiperusteisia tarkastajia vuodesta 2015 lähtien. S2P Inspect sertifikaatti on akkreditoitu todistus henkilön pätevyydestä tehdä riskinarviointeja leikki- ja lähiliikunta-alueilla. Kun tarkastajalla on S2P Inspect sertifikaatti, varmistetaan, että tarkastukset tehdään asianmukaisesti ja perustuen todelliseen riskiarviointiin.

Tarkastajan pätevyys ja tarkastuksen laatu ovat keskeisiä laatutekijöitä ulkoalueiden turvallisuudesta huolehtimisessa. Tarkastajan on oltava luotettava, jotta alueen hallinnoija voi tehdä oikean päätöksen korjaustoimenpiteen suorittamiststa tai suorittamassta jättämisestä.

Sovellusekosysteemi

Viisi puolueettomuuden haastetta

Puolueettomuus on keskeinen periaate monilla aloilla, mutta erityisesti sertifioinnissa. Sen varmistaminen, että päätökset tehdään objektiivisesti ja ilman ulkopuolisia vaikutuksia, on elintärkeää, jotta yleinen luottamus sertifiointiin säilyisi.

Tässä artikkelissa käsitellään viittä merkittävää uhkaa puolueettomuudelle.

1) Itsekkyys

Itsekkyyden uhka on sitä, että organisaatio toimii vain omien etujensa mukaisesti maksimoidakseen oman hyötynsä. Esimerkiksi sertifioija voisi suosia tiettyjä henkilöitä, koska se hyödyttää heitä taloudellisesti tai parantaa heidän asemaansa. Tällainen johtaa vääristyneisiin arviointeihin ja sertifiointipäätöksiin, jotka eivät perustu objektiivisiin kriteereihin.

2) Mielipide

Mielipiteen uhka tarkoittaa sitä, että henkilökohtaiset ennakkoluulot ja mieltymykset syrjäyttävät objektiiviset todisteet sertifiointipäätöksen tekemisessä. Tällöin sertifiointi perustuu mielipiteeseen eikä faktoihin. Lopputuloksena sertifiointitulokset ovat vääristyneitä ja epäoikeudenmukaisia.

3) Kaveruus

Kaveruuden uhka syntyy, kun sertifioijalla on läheiset suhteet sertifioitavaan. Tämä väistämättä vaikuttaa kykyyn tehdä objektiivinen arviointi. Siksi arvioinnin tulee olla mahdollisimman epäsubjektiivinen. Liiallinen luottamus ja hakijan suosiminen on uhka puolueettomuudelle.

4) Pelottelu

Pelottelun uhka syntyy, kun sertifioija ei pysty toimimaan objektiivisesti  koska pelkää hakijaa, hakijaorganisaatiota tai muuta sertifioinnin tuloksesta kiinnostunutta osapuolta. Pelko voi johtua uhkailusta, painostuksesta tai mahdollisista seurauksista, jos tietty päätös tehdään.

5) Raha

Taloudellinen uhka liittyy siihen luonnolliseen tosiasiaan, että sertifiointielimen tulot muodostuvat sertifiointimaksuista. Jos sertifioija on taloudellisesti liian riippuvainen esimerkiksi tietyn yrityksen maksuista, se voi estää sertifioijaa tekemästä puolueetonta arviointia kyseisten yritysten henkilöstöstä.

Puolueettomuuden ylläpitäminen edellyttää jatkuvaa valppautta muun muassa näiden uhkien tunnistamiseksi ja hallitsemiseksi. S2P sertifioinnin johtoryhmä on siksi kehittänyt käytäntöjä, joilla minimoidaan puolueettomuuden uhkat ja se itse noudattaa tiukkoja eettisiä ohjeita.

“Eihän sertifiointi ole pakollinen!”

Tätä lausahdusta on kuultu aina toisinaan ja sen alkuperää voi vain arvailla. Väite itsessään on totta. Mutta rivien välissä esitetty ajatus, että sertifiointia ei kannata hankkia, ei voisi olla kauempana totuudesta!

Erilaiset sertifikaatit ja pätevyydet ovat olennainen osa henkilön ammatillista kehitystä ja yritysten kilpailukykyä. Ne eivät ainoastaan todista osaamistasoa, vaan myös avaavat ovia uusiin mahdollisuuksiin ja markkinoihin. S2P-sertifioinnin kautta ammattilaiset voivat esittää pätevyytensä sekä kotimaassa että kansainvälisesti, 49 eri valtiossa mukaan lukien koko Eurooppa.

Kolme merkittävää syytä hankkia S2P sertifiointi

Lue S2P-sertifioinnin keskeisistä eduista ja niiden merkityksestä kaikille osapuolille – sertifioidulle henkilölle, heidän työnantajalleen sekä turvallisuuspalvelun tilaajalle.

1) Todiste pätevyydestä

S2P-sertifioinnin merkittävin etu on sen tarjoama todiste pätevyydestä. Kun ammattilainen voi esittää kansainvälisesti tunnustetun sertifikaatin, se helpottaa uusille markkinoille pääsyä ja uusien asiakassuhteiden luomista.

Erityisesti silloin, kun tilaaja ei tunne sertifioitua henkilöä entuudestaan, sertifikaatti toimii luotettavana viestinä ammattitaidosta.

Lisäksi sertifikaatti mahdollistaa positiivisen riskinarvioinnin, mikä on erityisen tärkeää turvallisuuspalveluita tarjottaessa.

2) Pätevyyden ylläpito ja edut

Ammattitaidon ylläpito on yhtä tärkeää kuin sen hankkiminen!

S2P-sertifiointijärjestelmä tukee jatkuvaa oppimista ja kehitystä tarjoamalla täydennyskoulutuksia, jotka varmistavat sertifioitujen henkilöiden pysyvän ajan tasalla alansa uusimmista standardeista ja käytännöistä. Alennus S2P sertifioiduille jopa -100 %!

Lisäksi Encyclopedia- ja Inspector-sovellukset tarjoavat arvokkaita resursseja ja työkaluja, jotka auttavat ammattilaisia päivittäisessä työssään ja haasteiden ratkaisemisessa. Näiden vuosilisenssien yhteisarvo 142 € sisältyy S2P sertifioinnin vuosimaksuun, joka on vuonna 2024 vain 118 €!

Tarvittaessa sertifioitujen henkilöiden on mahdollista saada edullisesti apua ja neuvontaa, ja he pääsevät hyödyntämään uutuuksia etuhintaan. Hinta S2P sertifioiduille vain 20 € / 15 min!

3) Kaikki osapuolet hyötyvät

S2P-sertifioinnin hyödyt eivät rajoitu vain sertifioituun henkilöön. Myös työnantajat hyötyvät, sillä sertifioitu henkilöstö lisää yrityksen uskottavuutta ja kilpailukykyä.

Turvallisuuspalveluiden tilaajat kuten kunnat ja kaupungit puolestaan voivat luottaa siihen, että heille tarjotut palvelut ovat korkealaatuisia ja että työn tekijät ovat päteviä ja ammattitaitoisia.

S2P sertifioinnin tarjoamat edut ovat moninaiset ja ulottuvat laajalle ammatillisessa kentässä. Se ei ainoastaan vahvista yksittäisen ammattilaisen asemaa ja pätevyyttä, vaan myös tukee laajasti Suomen viheralaa ja sen kehitystä kohti entistä laadukkaampia ulkoilualueita.

Tutustu sertifiointi- ja koulutuspaketteihin

Maksuton tilauspalvelu vain S2P sertifioituja työllistäville yrityksille

Onko sinun palkkasi riskin arvoinen?

Julkiset ulkoilualueet ovat turvallisuuden hallinnan suhteen erilaisia kuin esimerkiksi työpaikat. Työmaalla riskinarviointia käytetään vaarojen tunnistamiseen ja turvallisuuden parantamiseen. Mutta ikinä sitä ei voi käyttää vaatimuksen vastaisen toiminnan hyväksymiseen. Olipa tilanne maalaisjärjellä ajatellen kuinka harmiton tahansa.

Leikki- ja lähiliikunta-alueilla tilanne on eri, sillä laki vaatii turvallisuuden eikä standardinmukaisuutta. Tässä kohtaa laki on järkevä, sillä asiantuntijat ovat jo vuosia ymmärtäneet, että leikki- ja lähiliikunta-alueilla standardinmukainen voi olla vaarallinen ja standardin vastainen voi olla turvallinen.

Riskinarviointi, jolla turvallisuus todennetaan, mahdollistaa priorisoinnin ja ylläpitoresurssien kohdistamisen sinne, missä ne hyödyttävät eniten.

Kenen kannattaa riskinarvioida?

Kuten kuka tahansa, joka tekee mitä tahansa, myös riskinarvioinnin suorittaja (huoltohenkilö, suunnittelija, hallinnoija, tarkastaja jne.) ottaa henkilökohtaisen vastuun arvioinnistaan. Jos standardinvastaisuus määritetään pieneksi riskiksi, ja vahinko sattuu, voi henkilö joutua perustelemaan ratkaisunsa. Tämä ei ole iso juttu. Mutta vastuu virheestä on henkilökohtainen, jos lakia on rikottu.

Kaikki S2P sertifioinnit ovat juridisesti hyväksyttyjä. TUKESin alainen FINAS on myöntänyt S2P sertifioinnille ISO 17024 akkreditoinnin, minkä vuoksi S2P sertifikaatti on laillinen todiste henkilön kyvystä huolehtia turvallisuudesta 49:ssä Euroopan ja sen lähialueen valtiossa.

Mikään muu koulutus- tai kokeen läpäisytodistus ei anna vastaavaa suojaa kuin S2P sertifikaatti.

Onko sinun palkkasi niin hyvä, että olet valmis ottamaan henkilökohtaisen vastuun ratkaisuista ilman juridisesti hyväksyttyä suojaa selustallesi?

Onko S2P sertifiointi hintansa arvoinen?

S2P sertifioinnin vuosimaksu (99 € tai 118 € vuonna 2023) on noin kymmenesosa Ruotsin Sereno-sertifikaatista. S2P sertifiointi kattaa myös lähiliikunta-alueet ja riskinarvioinnin, mitä länsinaapurin sertifiointi ei kata. S2P sertifiointi sisältää lisäksi FINASin palkkaaman teknisen asiantuntijan arvioiman ja hyväksymän tietolähteen, Safe to Play Encyclopedia tietosovelluksen. Ja kaiken tämän lisäksi, tarkastajat saavat käyttöönsä alan parhaan tarkastussovelluksen, Safe to Play Inspectorin.

Joten vastaus on: Kyllä! S2P sertifiointi on TODELLAKIN hintansa arvoinen. Kysy keneltä tahansa sadoista, jo Safe to Play koulutuksen käyneistä ja S2P sertifioinnin saavuttaneista.

Ulkoalueiden innovatiivinen hallinnointiohjelmisto

Safe to Play on kehittänyt uudet sovellukset ulkoalueiden töiden raportointiin ja hallintaan. Modernien toimisto- ja mobiilisovellusten peruskäyttö on helppoa ja mukautuu toiminnan laajuuteen. Järjestelmä on suunniteltu kuntien ja rakennusliikkeiden päivittäiskäyttöön ja se sisältää töiden aikataulutuksen, ohjeet, raportoinnin ja kerättyjen tietojen analyysit. Edelleen aktiivisessa kehityksessä oleva ohjelmisto kattaa leikki- ja liikunta-alueet, uimarannat ja retkeilyreitit.

Kaksi sovellusta, yksi järjestelmä

Safe to Play Management järjestelmä toimii yhdessä Safe to Play Inspector mobiilisovelluksen kanssa.

Tietokoneella toimivassa käyttöliittymässä alueille asetetaan mm. huoltosuunnitelmat ja suunnitellaan raportoitujen korjaustarpeiden jatkotoimenpiteet. Suunnittelun tueksi järjestelmä näyttää kerättyjen tietojen yhteenvedot. Muita ominaisuuksia ovat mm. aluetietojen ja ohjeiden räätälöinti.

Kaikilla mobiililaitteilla toimivan Inspector sovelluksen avulla kenttätyöntekijä mm. navigoi kohteeseen, näkee aluetiedot, valitsee tehtävän työn ja raportoi työn tehdyksi.

Safe to Play on tunnettu leikki- ja liikunta-alueiden turvallisuusasiantuntija. Tämä osaaminen on siirretty Management järjestelmän sisäänrakennettuun tarkastusohjeistoon, joka räätälöityy automaattisesti objekteille määritettyjen ominaisuuksien perusteella. Ohjeisto parantaa tarkastuksen laatua ja opettaa tekijäänsä.

Laajan taustatyön tulosta

Safe to Play on kouluttanut vuodesta 2015 lähtien satoja leikki- ja liikunta-aleuiden huoltohenkilöitä, suunnittelijoita, hallinnoijia ja tarkastajia. Koulutuksissa kävi ilmi, että perinteiset rakennusten huoltoon ja projektien vetoon kehitetyt järjestelmät soveltuvat huonosti ulkovapaa-ajanalueisiin, joissa työn laatu ja turvallisuus on tärkeällä sijalla.

Safe to Play koulutukset ja S2P sertifiointi tekivät työntekijöistä päteviä, mutta heiltä puuttui tehokkaat työkalut. Tietojen kerääminen kentällä ja vaatimukset täyttävän raportin laatiminen oli teknisesti haastavaa ja aikaa vievää. Järjestelmän suunnittelu ja palvelumuotoilu aloitettiin sidosryhmien kanssa 2017 ja varsinainen koodaus 2020. Ensimmäinen versio julkaistiin keväällä 2022 ja toinen versio nyt, keväällä 2023.

Toimitusjohtaja Esa Junttila kertoo: ”Kehitystyö on ollut haastavaa mutta antoisaa. Olemme oppineet mitä kuntien arkityö pahimmillaan ja parhaimmillaan on, ja luoneet työkalun, joka on käyttäjälähtöinen. Lisäksi edullinen hintamme mahdollistaa hankinnan haastavissakin talousolosuhteissa jopa ilman erityistä budjetointia ja raskasta kilpailutusta.”

Pyydä lisätietoja ja tarjous: sales@s2p.fi tai 040 – 717 9536 / Anne

Osallistu VIKA.FI kylttien suunnitteluun

Vastaa kyselyyn.

Olemme aloittaneet VIKA.FI nimellä kulkevan ilmoitusjärjestelmän kehityksen. Järjestelmä koostuu kolmesta osasta:

1) Fyysinen kyltti

Kyltti sijoitetaan kohteeseen, josta vikailmoituksia kerätään. Kyltti neuvoo kohteessa olevan ihmisen tekemään ilmoituksen havaitsemastaan viasta. Liitteenä oleva kuva havainnollistaa, millainen kyltti voisi olla. Kylttejä tullaan siis suunnittelemaan erilaisia mutta niissä kaikissa on sama sisältö:

  • VIKA.FI nettiosoite
  • Lyhyt kuvaus järjestelmästä tyyliin: ”Ilmoita vika tämän kohteen omistajalle toimimalla näin…”
  • Kohteen koodi, joka syötetään vika.fi sivulla, jotta ilmoitus kohdistuu oikein.
  • QR koodi, joka vie suoraan vikailmoituslomakkeeseen.

2) Mobiili sovellus

Sovelluksella työntekijät voivat laajemmin kirjata puutteita mutta myös kuittailla ilmoituksia korjatuiksi.

  • Sovelluksen määritys on vasta alussa, mutta ajtuksena on, että se tulee olemaan dramaattisesti yksinkertaistettu versio Safe to Play Inspectorista.

3) Tietokanta ja hallinnointi

Tietokanta on järjestelmän aivot ja sydän. Nettikäyttöliittymästä alueen omistaja voi hallinnoida ilmoituksia ja siirtää ne esim. Managementiin puuteilmoituksiksi. Täällä voi määrittää kuhunkin kohteeseen sen, mitä tietoa voi ilmoittaa. Esimerkiksi:

  • Painonappi ”Roskis on täynnä.”
  • Tekstikenttä vapaalle viestille.
  • Mahdollisuus ladata kuva liitteeksi.

Anna panoksesi suunnitteluun!

Nyt tässä varhaisessa vaiheessa pyydämme sinulta ajatusta kylttien tekniseen rakenteeseen ja ulkonäköön. Täytä alla oleva lomake niin huomioimme sen suunnittelussa! Kaikkien 26.3. mennessä palautteen antaneiden kesken arvotaan Ilkka Metsälän mestarillinen, Rovaniemelle sijoittuva esikoisdekkari “Taakka“.


Vika.fi tuotekehitykseen on saatu Eu-osarahoitteista kehittämisavustusta liittyen kylttien tuotteistamiseen sekä tietokannan ja sovelluksen koodaamiseen.

Ulkokuntolaitteiden turvallisuuteen uusi suunta

Kun ensimmäiset ulkokuntolaitteet tulivat markkinoille noin 10 vuotta sitten, niiden turvallisuus perustui joko peliareena- tai leikkivälinestandardiin. Molemmat olivat yhtä huonoja, sillä niissä ei ole vaatimuksia mekanismeille.

Saksalaiset ehtivät ensimmäisenä julkaisemaan oman kansallisen standardin DIN 79000, joka pian pakotettiin EN standardiksi numero 16630. Osa tuon standardin vaatimuksista oli/on ihan hyviä, mutta yksi on typeryydessään ylitse muiden: Se kieltää kategorisesti selkäliikkeet.

Kielto perustuu yhteen tutkimukseen, joka esittää millaista painetta selkärankaan kohdistuu nostoliikkeen aikana. Tutkimus ei ota lainkaan kantaa vammautumisen todennäköisyyteen, ihmisen kykyyn arvioida omaa kuntoaan tai selkäharjoittelun hyötyihin.

Aika muutokselle

Nyt on aloitettu standardin EN 16630 päivitys, jossa on Suomesta todella vahva osallistuminen. Työryhmän vetäjänä on Safe to Playstä Esa Junttila, sihteerinä YTL:stä Suvi Pasanen ja jäseninä on kotimaisia välinevalmistajia.

Ensimmäinen ja tärkein tavoite on sallia selkäharjoitteet.

Yksi ehdotus on ulkokuntoalueiden kategoriointi, joka määrittää alueen riskitason mukaisesti mm. että käyttäjiä

  • tiedotetaan riskeistä.
  • opastetaan oikeaan tekniikkaan.
  • suojataan riittävällä erotuksella esim. lasten leikkialueisiin.

Tällasiessa kategorioinnissa olisi mm. se etu, että välinevalmistajat voivat vapaammin tehdä sellaisia ulkokuntolaitteita, joissa voi oikeasti treenata!

Samalla suurempi vastuu kohdistuu alueiden suunnittelijoihin. Alueen suunnittelijahan suunnittelee kokonaisuuden, joka Suomen lainsäädännön mukaan on palvelu, jonka kokonaisturvallisuudesta vastaa alueen omistaja.

Samalla tavalla kuin jo nyt päiväkodin pihan suunnittelija ei sijoittaisi sinne verttiramppia tai bouldering seinää, tulevaisuudessa liikunta-alueen suunnittelijan pitää tietää alueen hyväksyttävä riskitaso ja valita ulkokuntolaitteet sen mukaan.

Safe to Play on ulkoalueiden turvallisuuden edelläkävijä. Vuodesta 2009 lähtien olemme kirjoittaneet alan perustietoteokset. Jo 2015 kehitimme tarkastajien koulutuksen, jonka on tähän mennessä käynyt noin 300 henkilöä noin 10 maasta. S2P sertifiointi on virallisesti hyväksytty Suomen lisäksi 48 muussa valtiossa ja se sisältää maailman ensimmäisenä juridisesti hyväksytyn riskinarvioinnin. Ekosysteemin täydensi viime vuonna julkaistu Inspector + Management niminen ulkoalueiden tarkastus, huolto ja hallinnointiohjelmisto.

Järkeä turvallisuuteen

Safe to Play perustettiin 2015. Siihen mennessä Suomessa oli koulutettu vuosia pelkästään sitä ajatusta, että standardin mukainen on turvallista ja standardin vastainen vaarallista. Näin jälkikäteen on helppo nähdä, miksi Safe to Playn uusi riskinarviointia korostava filosofia kohtasi hieman muutosvastarintaa. Tarkastajaluokka toisensa jälkeen kuitenkin oppi riskinarvioinnin ja nykyään vain harva kunta hyväksyy alueensa tarkastukset ilman riskinarviointia.

Hieman samaan tapaan ajatus siitä, että ulkokuntolaitteet saisivat tarjota kunnon vastuksen, ei nauti Euroopassa kovin laajaa hyväksyntää. Olemme kuitenkin varmoja siitä, että tulevaisuudessa ulkokuntoalueet tulevat tarjoamaan parempia lihasten harjoittelumahdollisuuksia.