Itseopiskelun hyödyt ja haasteet

“Miksi Safe to Play koulutuksissa on itseopiskelu- / ennakkotehtäviä?” kysyi eräs koulutuksesta kiinnostunut puhelimessa. Jostain syystä hänelle oli muodostunut käsitys, että olisi parempi jos ennakkotehtäviä ei olisi. Keskustelimme asiasta ja koin jonkinlaisen ahaa-elämyksen, minkä nyt jaan tässä blogikirjoituksessa.

3 syytä, miksi itseopiskelumateriaali kannattaa olla, ja 3 mahdollista syytä siihen, miksi sitä ei aina ole.

1. Kerralla voi omaksua vain määrätyn verran uutta

Se, kuinka paljon kerralla voi omaksua uutta, vaihtelee yksilöittäin, mutta jokaisella määrä on rajallinen. Luennosta hyötyy sitä enemmän, mitä enemmän on pohjatietoa. Eniten oppii ne, joilla on mielessä kysymyksiä, tai nimenomaisia epäselvyyksiä, joihin haluaa vastauksen. Ennakkotehtävät ovat erinomainen tapa nostaa oma osaaminen perustasolle, jolloin varsinaisista luennoista hyötyy enemmän. Parhaimmillaan ne stimuloivat mielikuvitusta ja halua ymmärtää asia läpikotaisesti.

2. Opitut asiat unohtaa melko nopeasti, mutta kyky hakea tietoa säilyy pitkään

Itselläni kesti hyvät 10 vuotta ennen kuin aloin kutsua itseäni leikki- ja liikunta-alueiden turvallisuusasiantuntijaksi. Lienee selvää, että 7 päivän luennoilla voi päästä vain matkan alkuun. Siksi on hyödyllistä, että koulutuksesta saa materiaalin, joka käydään läpi sekä ennakkoon että luennoilla. Näin materiaalista tulee henkilökohtainen ja siitä löytää vastaukset myöhemmin kun tietoa pitää varsinaisesti soveltaa.

3. Luentopäivät ovat kalliita

Yksi luentopäivä koulutuksen hinnassa voi olla 200 €, mutta yhden luentopäivän kokonaiskustannus työnantajalle on paljon suurempi. Rovaniemen kaupungin edustaja arvioi, että yksi koulutuspäivä maksaa 500 €. Lasketaanpa: Palkka työnantajakuluineen 200 €, lennot ja paikallisliikenne 200 €, päiväraha 40 €, hotellimajoitus jos koulutus kestää yli päivän 120 €. Siitä se tulee. Joten jos itseopiskelulla voi korvata osan luennoista, niin kaikki voittaa.

Ja sitten ne 3 syytä miksi en ehkä tekisi itseopiskelumateriaalia.

1. Itseopiskelumateriaalin valmistaminen vie paljon aikaa

Sellaisen materiaalin valmistaminen, joka on todella yhtenäinen ja käyttökelpoinen, vie paljon aikaa. Pelkästään Leikisti turvallinen -kirjan kuvitukseen kului lähes 500 tuntia. Siihen tekstit päälle ja asiaan liittyvä yhteistyö muiden asiantuntijoiden kanssa.

2. Asian sanominen on helpompaa kuin sen kirjoittaminen

Jos en syystä tai toisesta en ole 100 % perillä asiasta, voin kuitenkin puhua siitä sen verran, että asia tulee ikään kuin käytyä läpi. Mutta jos asian haluaa kirjoittaa, se pitää ymmärtää perin juurin. Kieltämättä Leikisti Turvallinen -kirjassakin on osioita, joiden täsmällisyydestä en ole ylpeä. Rehellisesti sanottuna syynä saattoi olla se, että asia oli vasta muotoutumassa mielessä, mutta halusin kirjoittaa siitä kuitenkin. Nyt, kun aikaa on kulunut, koen, että seuraavaan versioon osaan ilmaista asian täsmällisemmin.

3. On perinteinen käsitys, että tietoa on vain rajallinen määrä

Jos minulla olisi vain yksi asia, joka toimii koulutuksen sisäänvetäjänä, pitäisin sen kaikin keinoin puolisalassa. Näin voisin myydä koulutusta uudelleen ja uudelleen, mikä on tietysti paljon kannattavampaa kuin yhden kirjan myyminen. Keskusteluani kuitenkin erään markkinoinnin asiantuntijan kanssa, ymmärsin, että tieto vain lisää tiedon janoa. Vaikka jotkut ehkä tyytyvät pelkkään netistä löydettävään tietoon, useammat saavat ilmaistiedosta kipinän oppia lisää.

Artikkeleiden hakemisto