“Ketjun pituus” ei ole ketjun pituus

Standardeissa on tavallista käyttää teknisiä termejä, joilla on tietty merkitys. Harmillisesti jotkut termit ovat puhekieltä, jolloin standardin merkitys on eri kuin puhekielen merkitys. Yksitällainen  tekninen termi on “ketjun pituus”.

Keinuketjun pituudella leikkivälinestandardi tarkoittaa sitä sädettä, minkä etäisyyden päässä laakerin akselista keinuistuimen pinta liikkuu. Todellinen ketju on aina hieman vinossa, eli ei kulje lyhintä reittiä laakerin akselista kohti istuinpintaa. Toisaalta ketju ei ala laakerikeskiöstä eikä se jatku istuinpintaan asti. Yleensä ketju on 10 – 30 cm lyhempi kuin se mitta, mitä standardissa ketjun pituudella tarkoitetaan.

Köysiradan “ketjulle” on olemassa minimimitta. Tämä mitta mitataan kaapelista istuimen pintaan. Koska ketju kiinnittyy köysiradan kaapelissa kulkevan kuljettimen alareunaan, ja toisaalta koska istuimessa on yleensä jonkinlainen koroke, mihin ketju kiinnittyy, ketju itsessään on ehkä 20 cm lyhempi kuin se mitta, mitä ripustuksella tarkoitetaan.

Artikkeleiden hakemisto