Sertifiointi

Sertifiointi on sertifiointistandardin mukaista testausta, jonka kohde voi olla henkilön pätevyys (ajokortti), toiminta (ISO 1991 laatujärjestelmä) tai tuote (EN 1176 sertifikaatti).

Sertifikaatin ulkoinen ilmentymä on todistus, mitä sana ”sertifikaatti” sananmukaisesti tarkoittaakin. Sertifikaatin takana on kuitenkin testaus, joka on rakennettu puolueettomuutta ja täsmällisyyttä kunnioittaen. Sertifikaatin voimassaolo voidaan evätä, jos sen ylläpitoedellytykset eivät enää täyty. Sertifikaatti on aina voitava varmistaa sertifioijalta.

Sertifikaatti ei yleensä ole pakollinen. Saahan autoakin ajaa omalla aidatulla pihallaan ilman korttia! Ajokortiton henkilö voi olla yhtä hyvä kuski kuin ajokortillinenkin. Koska liikenteessä ei tunneta kaikkien autoilijoiden ajotaitoja, valtio vaatii, että jokaisella autokuskilla on ajokortti. Samoin koska leikki- ja liikuntavälineiden ostaja ei yleensä tiedä onko ostettava väline laadukas ja turvallinen (välineethän valmistetaan yleensä tilauksesta ja valmistaja voi olla eri valtiossa), vaaditaan usein tuotesertifikaatti.

Sama ajattelumalli toimii myös leikki- ja liikunta-alueiden suunnitteluun, toteuttamiseen ja tarkastamiseen. Tilaaja ei välttämättä tunne tarjoajaa (tarjoaja voi olla uusi alalla tai eri kunnasta). Myöskään tehtävää ei ole vielä tehty, joten sen laatua ei voi arvioida muun kuin tekijän pätevyyden kautta. Niinpä tilaaja voi vaatia tekijältä pätevyyssertifikaatin.

Sertifiointi on siis puolueettoman osapuolen vakuutus vaatimuksenmukaisuudesta.

Tätä aihetta on tarkasteltu Safe to Play -kirjan luvussa 1.2.6. Sertifiointi.