Testaa tietosi – vastaukset 1/9

Esapedista löytyy Testaa tietosi testi, joka koostuu 30:stä kyllä/ei -kysymyksestä, joista 10 valitaan satunnaisesti aina yhteen testiin. Omien valintojen jälkeen näkee tuloksen, mutta ei sitä, mitkä kysymykset meni oikein ja mitkä väärin. Tämä voi olla turhauttavaa jos yrittää saada täydet pisteet eikä tiedä mikä meni väärin…

Tässä ja 8:ssa muussa Testaa tietosi -tägillä varustetussa Tietoiskussa on vastaukset kaikkiin kysymyksiin. Näitä tietoiskuja julkaistaan kahdesti viikossa alkaen tästä ja päättyen 23.2.2016.


  • Huvimajan katonrajassa saattaa olla rako, joka leikkivälineessä olisi kielletty. Jos aukko on sellainen, että lapsi voi helpohkosti sen saavuttaa, niin riski on ilmeinen. Mutta koska kyseessä ei ole leikkiväline, leikkivälineen turvallisuusvaatimuksia ei sellaisenaan sovelleta.
  • Pään kiinnijuuttuminen testataan aukoissa, joiden alareuna on yli 60 cm korkeudessa. Jos on tasanne esimerkiksi 70 cm korkeudessa, tasanteelle johtavien portaiden ylinkin aukko on mitä ilmeisimmin joko pienempi kuin 89 mm, tai sen alareuna on alle 60 cm korkeudessa.
  • EN 1176-5 esittää hämmentävän kokoelman kuvia ja määrityksiä karusellin maavaralle. Yleisimmän karusellityypin, B-tyypin tasokarusellin, maavaran tulee olla yli 60 mm, mutta alle 110 mm. A-tyypin istuinkarusellin maavaran tulee olla vähintään 40 cm. Riipuntakarusellin maavaran tulee olla vähintään 180 cm ellei otteet ole joustavia. E-tyypin karuselli on suuri, vinossa oleva kiekko, jonka alapinnan tulee olla täysin sileä ja maavaran joko 30 cm tai 40 cm riippuen siitä, onko alustamateriaali irtonaista tai kiinteää. Varsinaisesti pään kiinnijuuttumista ei karusellin maavarassa kuitenkaan huomioida.

Artikkeleiden hakemisto