Testaa tietosi – vastaukset 7/9

Tässä ja 8:ssa muussa Testaa tietosi -tägillä varustetussa Tietoiskussa on vastaukset Esapedista löytyvän Testaa tietosi testin kaikkiin kysymyksiin.


  • Luonnon kiertokulussa lahottajasieni syö kuolleen puun selluloosaa kunnes siitä ei ole enää mitään jäljellä. Kaikki puulajit lahoavat; toiset nopeammin, toiset hitaammin. Kotimaisista puulajeista lehtikuusi ja männyn sydänpuu ovat kohtuullisesti lahoa kestäviä kun taas lehtipuulajit yleensä lahoavat nopeimmin. Puurakenteissa lahoa voi estää joko pitämällä puun kosteuden niin alhaisena, että lahottajasieni ei voi syödä sitä tai myrkyttämällä puun niin, että lahottajasieni kuolee.
  • Muovit, sellaisina kuin ne nähdään, ovat sekoitteita muovin raaka-aineesta, väristä sekä lisäaineista. Yksi tärkeä lisäaineryhmä on UV suoja-aineet, jotka suojaavat sekä väriä haalistumasta, että varsinaista raaka-ainetta haurastumasta auringon valon vaikutuksesta. UV suoja-aine värille voi olla eri kuin raaka-aineelle. Näin ollen voi olla, että väriltään haalistunut muoviosa on vielä rakenteellisesti kestävä.
  • Karusellistandardi EN 1176-5 esittää, että karusellin käyttäjäpaikkojen tulisi olla rakennettu niin, että käyttäjän vaatteet eivät juutu. Tämän testaamiseen ei kuitenkaan käytetä niin sanottua hupparinarutestiä, mikä on testimenetelmänä erittäin vaativa ja jonka saa jumiin moneen sellaiseen muotoon, joka välttämättä ei ole varsinainen vaatteen kiinnijuuttumisriski.

Artikkeleiden hakemisto