Testaa tietosi – vastaukset 8/9

Tässä ja 8:ssa muussa Testaa tietosi -tägillä varustetussa Tietoiskussa on vastaukset Esapedista löytyvän Testaa tietosi testin kaikkiin kysymyksiin.


  • Siinä missä karusellissa on loogista välttää muotoja, joihin vaate voisi juuttua, katoilla voisi olettaa olevan vain vähän tarvetta vaatteen kiinnijuuttumisen testaamiseen. Kuitenkin EN 1176 vaatii, että katot testataan hupparinarutesterillä.
  • Vaatteen kiinnijuuttuminen testataan hupparinarutestillä liukumäissä, palomiehentangoissa ja katoissa. Lisäksi karusellin käyttäjäpaikkojen tulisi olla muotoiltu niin, ettei vaatteen kiinnijuuttumista tapahtuisi. Tuskin missään leikkivälineessä vaatteen kiinnijuuttuminen on suotavaa, mutta edellä mainittujen lisäksi ainakaan EN 1176 standardit eivät vaatteen kiinnijuuttumisesta puhu.
  • EN 1176 sarjaan kuuluu useita standardeja. Osa 1 (eli EN 1176-1) käsittelee kaikkia leikkivälineitä. Osa 2 käsittelee keinuja, osa 3 liukumäkiä, osa 4 köysiratoja, osa 5 karuselleja, osa 6 keinumisvälineitä, osa 10 suljettuja leikkivälineitä ja osa 11 kolmiulotteisia kiipeilyverkkoja. Lisäksi osa 7 käsittelee kausitarkastuksia. Osia 8 ja 9 ei ole koskaan tehty valmiiksi.

Artikkeleiden hakemisto